Slušaj SupeRadio uživo! Klik ->
  • Obavijest/Važno: Novo na KameleoNet-u: Preuzmite Android aplikaciju za vaš mobilni telefon  
  • Radio Kameleon - 102.7 MHz | 101.2 MHz | 98.3 MHz | 95.9 MHz | 95.6 MHz | 91.5 MHz - Radio za sve nacije i sve generacije!

Početna stranica

INFO

Ja Reporter

PROGRAM

MARKETING

KONTAKT

TOP PICS

TOP VIDZ

TOP LIST

RADIO

DANAS

LIFE

ZABAVA

SPORT

TECH

Astrologija

Kreiraj poster

VREMENSKA PROGNOZA

Izbori 2014

CIK BiH: Utvrđivanje rezultata općih izbora u BiH

Objavljeno: 17. Oktobar 2014. - 13:10 | DANAS, Izbori 2014

U Glavni centar za brojanje glasova pristiglo oko 40.000 paketa glasačkog materijala, od čega je do sada obrađeno između 5.000 i 6.000

Rezultati općih izbora u Bosni i Hercegovini trebali bi biti utvrđeni 26. ili 27. oktobra, potvrdio je za Anadolu Agency (AA) Ermin Kos, direktor Glavnog centra za brojanje glasova. Prema njegovim riječima, u Glavni centar za brojanje glasova pristiglo oko 40.000 paketa glasačkog materijala, od čega je do sada obrađeno između 5.000 i 6.000.

 

“Putem pošte pristiglo je 33.000 koverata sa glasačkim materijalom, ali se još uvijek ne zna da li će sve biti prihvaćene. Tokom procesa validacije, naime, provjeravat će se da li je sve uredu”, naveo je Kos.

 

Direktor Glavnog centra za brojanje glasova naglasio je da se provjerava da li su izvodi lično potpisani, da li su glasački listići upakovani u sigurnosne koverte, te da li su pristigle do 15. oktobra, odnosno da li je žig na njima najkasnije sa datumom 12. oktobar, do kada je bio rok da se koverte sa glasačkim materijalom iz inostranstva predaju na poštu.

 

“Važno je da glasački materijal bude upakovan u sigurnosnu kutiju. Ima slučajeva da birač glasačke listiće samo jednostavno ubaci u koverat ili da to učini u jednu za cjelokupnu porodicu. Moramo voditi računa da koverte sa glasačkim materijalom koji je došao iz inostranatva odgovaraju svim potrebnim propisima”, naglasio je Kos.

 

Prema podacima Glavnog centra za brojanje glasova, smještenog u Zetri u Sarajevu, pristiglo je i između 3.000 i 4.000 paketa glasačkog materijala sa birališta u odsustvu (raseljene osobe), te oko 2.000 nepotvrđenih glasačkih listića za koje također treba utvrditii da li zadovoljavaju sve uvjete da budu prihvaćeni.

Putem mobilnih timova pravo glasanja imalo je 10.181 birača. U Glavnom centru za brojanje glasova očekuju da se kompletiraju i podaci o tome koliko je birača glasalo putem mobilnih timova.

 

Nakon što rezultati općih izbora budu utvrđeni, počinju da teku rokovi u okviru kojih politički subjekti mogu uz argumente zatražiti ponovno prebrojavanje na pojedinim biračkim mjestima.

 

Inače, zakonska obaveza je da Centralna izborna komisija BiH u roku od 30 dana od održavanja izbora i potvrdi rezultate općih izbora u Bosni i Hercegovini, nakon čega oni postaju konačni i objavljuju se u Službenom glasniku BiH. Poslije toga počinju da teku ustavni rokovi za konstituisanje novih saziva parlamenata i skupština koji za državni nivo traje 30, entitetske 20, a kantonalne 10 dana.Izvor: Front Slobode / Vedran Bosanac

 

KameleoNet Soc!al

Podijeli s prijateljima!

Kaži šta misliš!


Početna stranica

INFO

Ja Reporter

PROGRAM

MARKETING

KONTAKT

TOP PICS

TOP VIDZ

TOP LIST

CopyRight © 2012 - Radio Kameleon doo Tuzla - Sva prava zadržana. Stranica je optimizirana za Mozilla Firefox i Google Chrome web browser-e, ekrane minimalne rezolucije 1152x864px.
Verzija za mobilne uređaje će biti dostupna uskoro. Uslovi i pravila korištenja