Slušaj SupeRadio uživo! Klik ->
  • Obavijest/Važno: Novo na KameleoNet-u: Preuzmite Android aplikaciju za vaš mobilni telefon  
  • Radio Kameleon - 102.7 MHz | 101.2 MHz | 98.3 MHz | 95.9 MHz | 95.6 MHz | 91.5 MHz - Radio za sve nacije i sve generacije!

Početna stranica

INFO

Ja Reporter

PROGRAM

MARKETING

KONTAKT

TOP PICS

TOP VIDZ

TOP LIST

RADIO

DANAS

LIFE

ZABAVA

SPORT

TECH

Astrologija

Kreiraj poster

VREMENSKA PROGNOZA

Izbori 2014

IZBORNI MONITOR: Desetine građana i građanki spriječeno da glasa!

Objavljeno: 12. Oktobar 2014. - 15:10 | Izbori 2014, Ja Reporter, NP Kameleon | Objavio/la: kameleon.ba

Saopštenje za javnost: Udruženje građana “Zašto ne”

 

 

Na adresu Izbornog monitora je od jutros stiglo desetine prijava građana/ki koji su onemogućeni da glasaju zbog nevažećih ličnih dokumenata, iako su uredno, prije više od mjesec dana, podnijeli zahtjev za izdavanje novih ličnih dokumenata.

 

Građani i građanke su pokušali da glasaju koristeći potvrde koje dokazuju da je proces izdavanja novih dokumenata u toku, ali im je na biračkim mjestima rečeno da moraju donijeti druge dokumente, kao što je pasoš ili vozačka dozvola. Ovim povodom kontaktirali smo i Centralnu izbornu komisiju, odakle nam je potvrđeno da zakon prepoznaje samo lične dokumente kao potvrdu identiteta glasača/ica i da nije moguće glasati čak ni sa uredno ovjerenim potvrdama. Zabilježeno je, međutim, da se na istom biračkom mjestu jednoj osobi dozvolilo glasanje bez posjedovanja odgovarajućih dokumenata, dok je drugoj bilo zabranjeno, iako je imala potvrdu o procesu izdavanja novih dokumenata.

 

Budući da je za većinu građana/ki u Bosni i Hercegovini iznos od 40 KM, koliko košta izdavanje pasoša, novac koji je prijeko potreban za osnovne životne potrebe, postavlja se pitanje koliko je građana/ki na ovaj način spriječeno u ostvarivanju osnovnog demokratskog prava. Također, jasno je da su svi oni koji ne posjeduju ni pasoš ni vozačku dozvolu, a lična karta im je u procesu izdavanja, nepravedno uskraćeni za svoje biračko pravo.

 

Pozivamo Centralnu izbornu komisiju da osigura legitimitet izbornog procesa tako što će omogućiti glasanje građanima i građankama čiji su dokumenti u procesu izdavanja. Većina birača/ica koji se nalaze u ovoj situaciji, svoje zahtjeve za izdavanje lične karte predala je prije više od mjesec dana i svoje je dokumente trebala već dobiti, jer je uobičajena praksa da od predaje zahtjeva do izdavanja ličnog dokumenta prođe 14 dana. Neprihvatljivo je da zbog sporosti administracije građani i građanke budu uskraćeni za svoje osnovno građansko pravo.

 

 

 

Saopštenje za javnost

UG “Zašto ne”

 

Članak poslao čitatelj: Stavovi izneseni u ovom članku ne predstavljaju stavove portala KameleoNet-a. KameleoNet ne garantuje njihovu tačnost ili potpunost. Svi korisnici portala su saglasni sa činjenicom da lično snose svaki rizik vezan za pristup i korištenje sadržaja ove web stranice. KameleoNet isključuje svoju odgovornost za svaku direktnu i/ili indirektnu štetu nastalu ili koja bi mogla proizaći iz pristupa, korištenja ili nemogućnosti korištenja portala , kao i za bilo kakvu pogrešku ili propust u sadržaju ovog web portala.

Pošalji svoju vijest, najavi svoj događaj, promoviši sebe!

KameleoNet Soc!al

Podijeli s prijateljima!

Kaži šta misliš!


CopyRight © 2012 - Radio Kameleon doo Tuzla - Sva prava zadržana. Stranica je optimizirana za Mozilla Firefox i Google Chrome web browser-e, ekrane minimalne rezolucije 1152x864px.
Verzija za mobilne uređaje će biti dostupna uskoro. Uslovi i pravila korištenja