Slušaj SupeRadio uživo! Klik ->
  • Obavijest/Važno: Novo na KameleoNet-u: Preuzmite Android aplikaciju za vaš mobilni telefon  
  • Radio Kameleon - 102.7 MHz | 101.2 MHz | 98.3 MHz | 95.9 MHz | 95.6 MHz | 91.5 MHz - Radio za sve nacije i sve generacije!

Početna stranica

INFO

Ja Reporter

PROGRAM

MARKETING

KONTAKT

TOP PICS

TOP VIDZ

TOP LIST

RADIO

DANAS

LIFE

ZABAVA

SPORT

TECH

Astrologija

Kreiraj poster

VREMENSKA PROGNOZA

Izbori 2014

Nemo je za djecu štetniji od pucačine iz Paklenog šunda

Objavljeno: 24. Decembar 2014. - 13:12 | Kultura, LIFE

Biste li malom djetetu dopustili da gleda seksepilnu Umu Thurman i “pucačinu” u Tarantinovu “Paklenom šundu”? Vjerojatno vam takvo što ne bi palo na pamet.

 

Kad ti pojedu mamu

 

No, zato s lakoćom izvlačite DVD s “Potragom za Nemom” jer to je ipak crtani film namijenjen djetetu. Drugi put razmislite dvaput jer djeci crtani filmovi mogu emotivno više naškoditi od filmova kao što je gore spomenuti. Pokazalo je to istraživanje koje su proveli dr. Ian Colman i dr. James Kirkbrid te ga objavili u British Medical Journalu.

 

Animirani su filmovi, kažu, puni ubojstava i pokolja, a priče protkane smrću i razaranjima djecu mogu traumatizirati. Glavni likovi u crtićima, naime, umrijet će dva i pol puta češće nego oni u filmovima za stariju publiku te je gotovo tri puta veća vjerojatnost da će biti – ubijeni.

 

Također, utvrđeno je da je u crtićima pet puta veća vjerojatnost da će umrijeti roditelji glavnog lika što, prema istraživanju, malu djecu može posebno uzrujati. Npr. Nemova majka strada već u prvim minutama filma i to tako da je pojede barakuda. Tarzanove roditelje proždre leopard, a prizor smrti Bambijeve majke koju ubiju lovci izmamit će suze i odraslima.

 

Šalju se krive poruke

 

– Što bi vas više moglo traumatizirati od prizora u kojem pojedu nečije roditelje? – pitaju se autori istraživanja. Kako bi došli do ovih podataka, usporedili su 45 najprodavanijih crtanih filmova sa 90 najprodavanijih igranih filmova u razdoblju od 1937. do 2013. Utvrdili su i da producenti crtanih filmova koji su često nastali po predlošku okrutnih bajki (sjetite se samo kako Ivicu i Maricu roditelji ostave u šumi!), oduvijek igraju na kartu smrti. “Snjeguljica” iz 1937. pravi je primjer za to jer, primjerice, zlu kraljicu najprije udari grom, zatim padne s litice i polomi se na stijenama da bi je se na koncu dočepali lešinari.

 

– Smrti zlikovaca posebno su problematične jer se moramo zapitati koju djeci poruku šaljemo – ako si s nekim u sukobu, najbolje je da ga ubiješ – pitaju se autori studije.

 

Što možete učiniti? Sjednite s djecom i pratite što gledaju. Ako im nešto nije jasno, objasnite i pružite utjehu kad zatreba. Ili, jednostavno, odaberite film u kojem nema ubijanja, primjerice “Damu i skitnicu”, “101 dalmatinera” ili “Knjigu o džungli”.Izvor: večernji.hr

 

KameleoNet Soc!al

Podijeli s prijateljima!

Kaži šta misliš!


Početna stranica

INFO

Ja Reporter

PROGRAM

MARKETING

KONTAKT

TOP PICS

TOP VIDZ

TOP LIST

CopyRight © 2012 - Radio Kameleon doo Tuzla - Sva prava zadržana. Stranica je optimizirana za Mozilla Firefox i Google Chrome web browser-e, ekrane minimalne rezolucije 1152x864px.
Verzija za mobilne uređaje će biti dostupna uskoro. Uslovi i pravila korištenja