Slušaj SupeRadio uživo! Klik ->
  • Obavijest/Važno: Novo na KameleoNet-u: Preuzmite Android aplikaciju za vaš mobilni telefon  
  • Radio Kameleon - 102.7 MHz | 101.2 MHz | 98.3 MHz | 95.9 MHz | 95.6 MHz | 91.5 MHz - Radio za sve nacije i sve generacije!

Početna stranica

INFO

Ja Reporter

PROGRAM

MARKETING

KONTAKT

TOP PICS

TOP VIDZ

TOP LIST

RADIO

DANAS

LIFE

ZABAVA

SPORT

TECH

Astrologija

Kreiraj poster

VREMENSKA PROGNOZA

Izbori 2014

Radnici iz Tuzle nastavili put ka Hrvatskoj: Nismo dobro, ali idemo polako

Objavljeno: 25. Decembar 2014. - 12:12 | DANAS

Radnici propalih tuzlanskih firmi „Konjuh“, „Aida“, „Dita“ i Livnice čelika nakon noći provedene u Srebreniku, nastavili su svoj put pješice prema Orašju i granici sa Hrvatskom. Za dva sata očekuje se njihov dolazak u Ormanicu na području opštine Gradačac, što je za RSE potvrdio Mujo Gavranović, predsjednik Sindikata Konjuha.

 

„Umorni smo i nismo ni dobro. Hladno je, ali idemo polako“ , kaže Gavranović.

 

Na protestni marš radnici su krenuli srijedu iz Tuzle, kako bi u nekoj od zemalja EU zatražili azil, zbog nebrige države koja je i većinski vlasnik preduzeća u kojima rade, za njihov status.

 

Ovaj očajnički potez je, kaže Gavranović, „posljednji krik“ da se skrene pažnja na njihove probleme, jer „dalje nemaju kud“.

 

Radnici godinama pokušavaju riješiti pitanje neisplaćenih plata, uvezivanja radnog staža, zdravstvenog osiguranja, ali i pokretanja proizvodnje u ovim firmama. Ni nakon obećanja poslije februarskih protesta da će odgovoriti na radničke zahtjeve, vlasti ni do danas ništa nisu uradile.

 

Dodatno, kantonalni premijer u ostavci Bahrija Umihanić pozvao je radnike da odustanu od marša prema Orašju, te da se strpe. Strpljenje, je međutim, ono čega, kažu radnici više nemaju.

 

Skupština tuzlanskog kantona koja bi trebala raspravljati o rebalansu budžeta u koji bi trebali biti uvršteni i djelimično zahtjevi radnika, zbog političkih nesuglasica, tek u četvrtak bi trebala izabrati rukovodstvo, kako bi uopšte moglo biti razmatrano ovo pitanje.

 

Trebalo bi da donesu odluku o jednokratnoj pomoći radnicima u iznosu od 200 eura, a koja, kaže Hasan Užičanin, radnik “Aide”, neće omesti njihovu namjeru.

 

“Kakvu god odluku da donesu mi idemo i imamo svoj cilj. I ako donesu odluku o jednokratnoj pomoći, ona bi nam dobro došla ali ona nije rješenje ovim radnicima. Nama je rješenje posao i da živimo od svog rada.” 

 

U Ormanici se spremaju da ih dočekaju sa medicinskim ekipama i lokalnim Crvenim kstom/križem, te općinskim radnicima ukoliko bi im zatrebala pomoćIzvor: Dženana Halimović/slobodnaeuropa.org

 

KameleoNet Soc!al

Podijeli s prijateljima!

Kaži šta misliš!


Početna stranica

INFO

Ja Reporter

PROGRAM

MARKETING

KONTAKT

TOP PICS

TOP VIDZ

TOP LIST

CopyRight © 2012 - Radio Kameleon doo Tuzla - Sva prava zadržana. Stranica je optimizirana za Mozilla Firefox i Google Chrome web browser-e, ekrane minimalne rezolucije 1152x864px.
Verzija za mobilne uređaje će biti dostupna uskoro. Uslovi i pravila korištenja